Wat moet ik nu met een vraag? (ik zit toch met een kwestie!) Je vraagt je misschien nog steeds af hoe "het stellen van een vraag " en "het niet te weten " jou kan helpen?
Gefeliciteerd; je stelt nu namelijk een vraag! Natuurlijk wil je een oplossing en weten wat het antwoord is; maar het stellen van de vraag is wat de zoektocht naar het antwoord of oplossing in gang zet, toch? Geen vraag, geen antwoord! Wil je een antwoord op een vraag, dan zul je eerst een vraag moeten stellen. En dan helpt het als die vraag raak is; dat die vraag precies verwoord wat jij niet weet. Een goede vraag is dus veel waard. Het zou zo maar kunnen dat door het stellen van de vraag jouw probleem wordt opgelost, of dat je antwoord krijgt op jouw vraag. Is dat fijn? Ja, maar wel slechts bijvangst! Ik ben tevreden als wij tot vragen geraken en als jij een vraag kan formuleren die er voor jou toe doet.
Is al dat gefilosofeer en gevraag niet te rationeel? Het werk dat verricht wordt tijdens de gesprekssessies is zonder meer rationeel. Dat wil zeggen, het is zeer 'talig'. Wij onderzoeken namelijk jouw verhaal. En dat bedoel ik letterlijk. Ik heb geen glazen bol en ik kan ook niet in jouw ziel kijken. Ik kan alleen het verhaal dat jij in het gesprek vertelt samen met jouw onderzoeken. Dat doen wij kritisch, maar ook met een glimlach! We kijken naar jouw verhaal en bevragen dat: Welke aannames liggen er in jouw verhaal besloten? Wat zeg je? Welke woorden gebruik je? Hoe spreek je die uit? Waarom? Ondanks dat er veel gevoel in jouw verhaal kan zitten, gaan we dat verhaal met een vragende houding analyseren. Tot...? ... je er met je verstand niet meer bij kan...tot je het niet meer weet! Dan is het tijd om een vraag te stellen!
|